Friday, January 25, 2013

Upacara Bendera


A.   Makna Upacara Bendera

Upacara Bendera adalah kegiatan pengibaran atau Penuruan bendera yang dilaksanakan untuk memperingati sesuatu yang mempunyai arti bagi yang melaksanakannya, serta dilakukan secara  tertib dan rapih.

B.   Kewajiban Dan Hal Yang Perlu Diperhatikan Sebelum Upacara

Kewajiban pada waktu dilaksanakan upacara bendera di sekolah semua guru, siswa, staff yang berada dihalaman sekolah yang kebetulan tidak mengikuti upacara pengibaran/penurunan bendera mereka diwajibkan mengambil sikap sempurna mengarah kearah bendera dan memberikan penghormatan. 


Beberapa Hal Yang Perlu Di Perhatikan Sebelum Upacara Bendera :
1.    Sebelum menaikkan bendera, ujilah tali bendera terlebih dahulu bagi memastikannya teguh dan tidak mudah putus hingga menyebabkan bendera jatuh atau tidak tentu kibarannya.
2.    Sebelum bendera dinaikkan pastikan kainnya dalam keadaan yang baik.
3.    Mereka yang menaikkan dan menurunkan bendera hendaklah berpakaian rapih
4.    Menaikkan dan menurunkan bendera dengan perlahan-lahan. Apabila mengibarkan bendera separuh tiang, bendera hendaklah dinaikkan dahulu sepenuhnya dan kemudian menurunkannya separuh tiang dan apabila menurunkan bendera separuh tiang, naikkan semula bendera sepenuh tiang dan kemudian turunkannya terus.
5.    Jangan meletakkan bendera di atas tanah sebelum menaikannya.
6.    Jangan dibiarkan bendera meleret ke tanah sewaktu menurunkannya. dan hendaklah diselimpangkan ke bahu apabila ia sampai ke bawah.
7.    Selepas digunakan, bendera hendaklah dilipat dan disimpan dengan baik di tempat yang tertentu.

C.   Kendala Yang Mungkin Terjadi Sewaktu Upacara Di Laksanakan
1.    Kerekan macet Upacara berjalan terus dan setelah selesai kerekan dibetulkan.
2.    Tali  kerekan putus Kelompok pengibar bendera berusaha menangkap bendera tegak lurus sampai upacara selesai kemudian bendera dilipat sesuai ketentuan untuk disimpan.
3.    Tiang bendera roboh Kelompok pengibar bendera berusaha menegakkan/menangkap tiang bendera yang roboh bila tidak mungkin dipertahankan laksanakan seperti pada sebelumnya.
4.    Cuaca buruk/hujan Apabila sebelum dilaksanakan upacara, cuaca buruk/hujan maka upacara penaikan bendera dibatalkan. Tetapi apabila sudah dilaksanakan upacara, cuaca buruk/hujan maka upacara tetap dilaksanakan sampai bendera berada dipuncak dan lagu selesai dinyanyikan.
Sumber : Materi Kepaskibrakaan


Free Template Blogger collection template Hot Deals SEO

0 komentar:

Post a Comment